Eno najpomembnejših področij v našem življenju so odnosi – romantični, s starši in z otroki, odnosi s prijatelji ali v službi in tudi odnos do sebe. Dobri odnosi so tako pomembni za našo srečo in uspeh, kot sta zdrava prehrana in svež zrak pomembna za naše zdravje.

Ogromno je knjig, ki nas učijo, kako ustvariti kvalitetne odnose z drugimi ljudmi. Največkrat gre za odnos s partnerjem oziroma kako najti pravega partnerja ali pa v njih najdemo napotke, kako izboljšati odstoječi partnerski odnos. A kljub temu so ravno partnerski odnosi najbolj pereči. Ti so namreč tudi tisti, ki nas največ naučijo in od nas zahtevajo največ sprememb ter vpogleda vase.

Vsi želimo imeti čudovit odnos z ljubljeno osebo, odnos, ki nas bo obogatil in nam omogočal tudi osebnostno rast. Toda, zakaj je mnogo ljudem tako težko najti popolnega oziroma idealnega partnerja? Verjetno zato, ker ti ljudje menijo, da nimajo vpliva na to. Kar pa ni res. Imamo popoln nadzor nad tem, kakšnega partnerja bomo pritegnili v svoje življenje. Tako kot sami kreiramo druge vidike življenja, kreiramo tudi odnose – vede ali nevede. Kdor se ne zaveda svojega vpliva na kvaliteto odnosa s komerkoli, lahko hitro pelje odnos v neželeno smer. Če pa se zavedamo svoje vloge kot kreatorja, pa lahko zavestno ustvarimo točno take odnose, kot si jih želimo. Seveda lahko v vsakem odnosu občasno pride do kratkega stika, to je normalno, saj je odnos na nek način živ – raste in se razvija. A z nadzorom svojih misli in reakcij lahko vsako takšno preizkušnjo presežemo na pravi način.

Pri partnerskem odnosu v mladih letih, ko šele spoznavamo tovrstne odnose, še ne vemo točno, kaj želimo in česa ne. Doživimo lahko mnoge travme, ki nas močno zaznamujejo. A ko postanemo starejši, na podlagi izkušenj vemo, kaj je tisto, kar želimo, kaj pričakujemo in kaj za nas ni sprejemljivo. Dobro je analizirati naše predhodne partnerske odnose, da jasno vidimo, kaj smo počeli narobe ali kaj nas je tako prizadelo, da česa podobnega nikdar več nočemo doživeti.

Mnogo je ljudi, ki v svojih srednjih letih ponovno iščejo pravega partnerja zase. Ker smo kreatorji svojega življenja in si sami oblikujemo tudi odnose, je dobro, da si posameznik vzame čas za razmislek in napiše, kakšen je njegov idealni partner – ga opiše. Vendar ne vizualno, kako izgleda – čeprav lahko tudi tu jasno povemo, da želimo na primer postavnega in čednega partnerja -, temveč se bolj osredotočimo na njegove lastnosti, kaj mu je pomembno v življenju, katere so njegove prioritete in nazori, katere hobije ima, kaj rad počne in kaj počneta skupaj, kakšen je vajin odnos, kaj nudita drug drugemu in podobno. Vse to je pomembno za srečen in izpolnjujoč odnos. Napišemo, kakšen želimo, da je. Za tovrstno vajo potrebujemo le list papirja in pisalo. Naredimo si kot miselni vzorec – na sredo lista v krog napišemo »Moj partner« in narišemo črte iz kroga ven. Na vsako črto napišemo, kaj želimo oziroma kaj pričakujemo od svojega popolnega partnerja. S tem, ko jasno napišemo svoja pričakovanja, si ustvarjamo jasnejšo sliko partnerja in s kasnejšim fokusiranjem na te lastnosti skladno z zakonom privlačnosti pritegujemo takšno osebo v svoje življenje in istočasno se ji mi približujemo. Kot dva magneta, ki se približujeta drug drugemu. Tovrstna vaja je dobra tudi za osebe, ki še nimajo jasne slike o svojem partnerju – ponuja jim priložnost, da razmislijo o tem, kakšnega partnerja želijo, namesto da zgolj čakajo, kdo jim bo zopet padel v naročje. Dobro je, da je človek čim bolj specifičen glede svojih želja, saj bo le tako dobil tisto, kar hoče. Ta vaja dejansko predstavlja skrivnost, kako priti do svojega popolnega partnerja – tako učinkovita je. Človeka, ki ga opisujemo, si moramo predstavljati, kot da že obstaja, ne da je zgolj namišljen.

Ko imaš izpisane vse želene lastnosti svojega partnerja, je pomembno, da vsak dan dovajaš energijo tej ustvarjeni sliki, da se čim prej manifestira v fizični realnosti. To pomeni, da se vsak dan intenzivno osredotočaš na to sliko in si predstavljaš, da je partner že del tvojega življenja. Moraš ga videti, kot da že obstaja, da je že ob tebi, moraš ga čutiti, si predstavljati, kako je, ko sta skupaj, kaj počneta, ob enem pa tudi čustveno doživljaš nov partnerski odnos – torej občutiš ljubezen, radost, srečo, hvaležnost in veselje. Čustva dajo namreč potrebno gorivo, da se slika kar najhitreje udejani. Pri procesu ustvarjanja je ključnega pomena, da uporabimo vse svoje čute in čustva. Intenzivneje ko se osredotočamo na to osebo, hitreje se bo ta človek dejansko pojavil v našem življenju. Ne smemo pa tej osebi nadeti obraza nekoga, ki ga že poznamo, ker delamo z zakonom privlačnosti in bomo v svoje življenje privabili takšno osebo, kot si jo želimo, in ne ravno »Janeza Novaka«, saj v njegovo svobodno voljo ne smemo posegati.

V osnovi je vse odvisno od naših misli in pričakovanj – če na primer ženska misli, da so vsi moški slabi, bo takega moškega pritegnila v svoje življenje. Ko pa ima jasno sliko svojega partnerja v glavi, morda celo do takšnih podrobnosti, kot katere knjige rad bere, kaj rad je in podobno, bo tak tudi prišel v njeno življenje. Misli so energija in vsa energija vibrira. Vsaka vibracija »išče« sebi podobno vibracijo in jo privlači. Enako privlači enako. Bolj ko si specifičen, bolje je. Ko se na to sliko svojega popolnega partnerja vsakodnevno osredotočiš in usmeriš svoje misli in pričakovanja v točno določeno smer, skladno z zakoni, ki veljajo v tem vesolju, privabiš točno to, kar hočeš.

Na ta način deluje proces ustvarjanja česar koli. Isto vajo lahko uporabimo tudi za druga področja svojega življenja – na sredo lista napišemo »Moj dom« ali »Moja služba«. Čim bolj podrobno napišemo, kaj želimo, in ponovimo postopek. Ko se začnemo zavedati svoje ustvarjalne narave, prevzamemo odgovornost za svoje življenje in razumemo, da lahko ustvarimo vse, kar potrebujemo za čudovito življenje.