Čakre

Čiščenje čaker je trenutno zelo popularna metoda uravnovešanja naših energetskih centrov, ki so povezani z žlezami z notranjim izločanjem.

Čiščenje čaker

Čiščenje čaker se izvaja tudi na daljavo in rezultati so izjemni! Sama terapija traja približno 45 minut in je izredno močna in učinkovita.

Kaj pravzaprav sploh so čakre?

Čakre

Sedem čaker je pravzaprav sedem energijskih centrov – transformatorjev energije. Našemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo – “ki” oz. “či” (chi). “Ki” se pretaka po telesu od spodaj navzgor; vsaka čakra predstavlja višjo stopnjo bivanja.
Vsaka od sedmih čaker napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi oz. povezujočimi organi, živčnimi spleti in žlezami; slednji so s čakrami vidno povezani, saj ležijo na skoraj istih mestih v telesu. So žarišče vaše življenjske moči ali prana – in njihovo stanje je pomembno za vaše splošno dobro počutje.
Zavedajte se – če smo vsi mi energetska bitja neomejenih zmožnosti; zakaj potem doživljamo izzive na toliko področjih našega življenja? Zakaj gredo naši odnosi, finance, kariera in ljubezensko življenje včasih po zlu?
Odgovor je morebiti, da čakra, ki nadzoruje določen del vašega življenja, ne deluje pravilno. Zatorej je na vas, da to čakro ojačate.
Dandanes se že vse več ljudi zaveda pomena starodavne znanosti uravnavanja čaker in da je pravzaprav njihovo pravilno delovanje ključ do vsega, kar ste si kadarkoli želeli v vašem življenju.

Ste se kdaj vprašali, kako lahko nekateri ljudje:
• Skoraj brez truda postanejo najboljši v svojem poslu, imajo ves denar, ki ga potrebujejo za življenje, ter luksuz in izgledajo sijajno pri vsem tem? To je zaradi tega, ker je njihova 1. čakra, ki nadzoruje njihove finance in kariero, močna.
• Se prepuščajo neverjetnim intimnim odnosom večkrat na teden, kljub temu, da so polno zaposleni in že leta in leta poročeni? Njihova 2. čakra, ki nadzoruje senzualnost in strast, po vsej verjetnosti žari.
• Redno predstavljajo podobo neomajne samozavesti tudi v najtežjih situacijah in predstavljajo pomembne vloge v svojih družinah in skupnosti? Ta zahvala gre njihovi 3. čakri, ki skrbi za njihovo osebno moč.
• Uživajo ljubeče in razumevajoče odnose s svojimi odraščajočimi otroki, partnerji, prijatelji in sodelavci? Njihova 4.čakra, ki skrbi za odnose, je sigurno zdrava.
• Govorijo, kar mislijo, so iskreni in spoštovani zaradi svoje avtentičnosti? To je sijoča 5. čakra, ki nadzoruje njihov pravi glas v družbi.
• Se zanašajo na svoj notranji občutek, da intuitivno reši njihove probleme doma in sprejema pomembne odločitve v poslu – in so pri tem večinoma zelo uspešni? Imajo učinkovito 6. čakro, ki nadzoruje njihovo intuicijo.
• Doživljajo neomajno povezanost z Bogom in s svojim višjim jazom in se zavedajo, da bo zanje vedno poskrbljeno? Njihova 7. čakra, ki nadzoruje božansko zavest, je zelo ojačana.

Poznamo 7 različnih čaker v telesu:
• Korenska čakra
• Sakralna čakra
• Solarni pleksus
• Srčna čakra
• Grlena čakra
• Tretje oko
• Kronska čakra

PRVA ČAKRA (korenska čakra)

Prva čakra – glavna, osnovna ali korenska čakra – sedež volje do življenja – leži na začetku hrbtenice ob trtici, in ustreza sakralnemu pleksusu (živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga) in nadledvičnim žlezam. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo; s to čakro je povezano vse delovanje na zemeljskem nivoju; odnos z materjo, naravo, zemljo ipd. Ustreza ji rdeča barva, kamni rubin, granat ali jaspis in jedi rdeče barve (rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje…).

Blokada na področju prve čakre se na fizičnem nivoju kaže v primeru anemije, artritisa, hemoroidov, slabe cirkulacije, pomanjkanju samozavesti, volje in energije, psihični in fizični utrujenosti, pretirani skromnosti, plahosti in brezvoljnosti in v tem primeru se je priporočljivo odeti v oblačila rdečih barv, se obdati s kamni, ki ustrezajo energiji prve čakre, in uživati hrano, ki je rdeče barve.
Namigi za uravnovešenje: ozemljitev, fizična aktivnost, hatha yoga, masaža.
Del telesa ali žleza, s katero je povezana: hrbtenica, kosti, anus, boki, noge, spodnji del hrbta, pri moških tudi próstata.

DRUGA ČAKRA (sakralna čakra)

Druga ali spolna čakra leži tik nad genitalijami (tri prste pod popkom oziroma v višini prvega ledvenega vretenca) in je povezana s spolnimi žlezami (ki uravnavajo spolnost in spolno dejavnost), ženskimi spolnimi organi, mehurjem in ledvicami. Vpliva na kreativnost, intuicijo in samozadovoljstvo. Tu so shranjeni prvi vtisi in stare čustvene in miselne podobe – vzorci. Nanjo zelo vpliva družinsko okolje, predvsem v smislu, kako smo se v družinskem okolju naučili izražati čustva. Ta čakra je povezana tudi z delovanjem, ustvarjanjem in učenjem, tesno pa je povezana tudi z odnosom do denarja.
Kaže naš odnos do zemeljskih energij, do našega telesa in dojemanje njegovega delovanja in doživljanje spolnosti, čutnosti in življenjskih užitkov. Njena barva je oranžna, kamni pa karneol, granat, rubelit (roza turmalin), zlati topaz in roževec. Od jedi je priporočljivo jesti vso zelenjavo in sadje oranžne barve: soja, korenje, buče, melone, marelice, mango, breskev…
Blokada se kaže kot težave s plodnostjo, spolne težave in spolne bolezni, boleče in neredne menstruacije, težave s prostato, bolečine v križu ali kolkih, razdražljivost, alergije, pomanjkanje ustvarjalnosti in domišljije, težave z učenjem in pomnjenjem, razstresenost, brezvoljnost in malodušje.

Neravnovesje te čakre se kaže na dva načina:
• Pretirana želja po spolnosti, čustvena eksplozivnost, krivda
• Potlačena želja po spolnosti, ki se kaže v strahu pred spolnostjo ter manipulativnost

Namigi, kako jo uravnovesiti: veliko gibanja, sproščanje čustvene blokade, delo na notranjem otroku, postavljanje mej.

TRETJA ČAKRA (solarni pleksus)

Tretja čakra leži v solarnem pleksusu (živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga) in je povezana s trebušno slinavko, ki uravnava krvni sladkor, z jetri, želodcem, vranico in živčnim sistemom. Je mesto, kjer asimiliramo energijo, ki se pretaka skozi telo; center osebne moči, prostor Ega, strasti, impulzivnosti, jeze in moči.
Njena barva je sončno rumena, kamni pa sledeči: citrin, tigrovo oko, rumeni kalcit, jantar, topaz, in naslednje jedi (rumene barve): buče, krompir, banane, limone, ananas, grenivke, hruške, semena…

Ko solarni pleksus ni uravnovešen, lahko čutimo izgubljenost, pomanjkanje zaupanja vase, pojavi se nam lahko občutek, da nimamo nadzora nad svojim življenjem, in depresija.
Blokada se kaže kot težave z jetri, težave s prebavo in s presnovo, alkoholizem, stanja strahu in tesnobe, občutek krivde in manjvrednosti, manipuliranje, upravljanje in kontrola, egoizem, strah pred nepriznanjem in nepotrditvijo, strah pred konkurenco.
Namigi, kako jo uravnovesiti: Obvladovanje stresa, sproščanje jeze in občutka negotovosti, drznost, krepiti svojo voljo.

ČETRTA ČAKRA (srčna čakra)

Četrta ali srčna čakra leži za prsnico oz. grodnico in je na fizični ravni povezana s priželjcem, ki je pomemben dejavnik imunskega sistema. Je center ljubezni, sočutja in duhovnosti. Ta center nam omogoča, da ljubimo sebe in druge, da sprejemamo in dajemo ljubezen. Ta čakra prav tako povezuje telo, duh in razum.
Vpliva na celice, kri in življenjsko moč. Je zelo pomembna čakra, saj leži na sredini in je prevodnik – posrednik med čakrami. Vpliva na čustvovanje, sprejemanje in dajanje ljubezni, ranljivost in potrebo po harmoniji.

Če je ta čakra neuravnovešena, se velikokrat pomilujemo, smo paranoični, neodločni, se oklepamo stvari in ljudi, smo prestrašeni in mislimo, da nismo vredni ljubezni. Blokada se javlja v pretiranem čustvovanju, hitri spremembi razpoloženja, pretirani občutljivosti, pa tudi težavah s srcem in krvnim obtokom. Del telesa ali žleza, s katero je povezana: Pljuča, srce, cirkulacijski sistem, ramena, zgornji del hrbta, prsi, roke.
Ustrezata ji zelena in rožnata barva in kamni teh barv: roževec, lepidolit, rodonit, aventurin, akvamarin, peridot, smaragd in turmalin.
Če čutimo, da imamo težave, ki so povezane s srčno čakro, jejmo hrano, ki je zelene barve (jabolka, špinača, por, ohrovt, zelje) in si nadenimo oblačila v teh odtenkih.
Namigi, kako jo uravnovesiti: odkrivanje sebe in svojih želja, delo z ljudmi, pomaganje drugim, objemanje drugih, veliko globokih dihalnih vaj.

PETA ČAKRA (grlena čakra)

Peta ali grlena čakra je v spodnjem delu vratu in ustreza žlezi ščitnici. Del telesa ali žleza, s katero je povezana: Grlo, zobje, vrat, ušesa.
Uravnava presnovo. Je center komunikacije, zvoka, ustvarjalne energije, pisanja, možnosti spremembe, transformacije in zdravljenja. Daje nam moč, da slišimo in govorimo Resnico. Vpliva na voljo, odločnost in izbiro, ustvarjalnost in dejavnost.

Blokade: trema, vznemirjenost, vročina, vnetja, ponavljajoče se angine, težave s ščitnico, golša, rak na grlu.
Ustreza ji modra (ali svetla, sinja in turkizna) barva, hrana v teh odtenkih (slive, črno grozdje, borovnice, ribez…) in kamni: turkiz, lapis lazuli, sodalit, modri kremen, apatit, kalcedon, azurit… (za boljše izražanje si lahko damo katerega od kamnov na verižico okrog vratu; zelo dobro se boste počutili z lapis lazulijem, a pazljivo pri uporabi (še posebej osebe z nizkim krvnim pritiskom – niža namreč pritisk!); po predolgem nošenju lahko občutimo močne reakcije (dušenje ipd..) in takrat ga je bolje sneti in očistiti).
Ko je ta čakra neuravnovešena, smo preplašeni, se ne izražamo jasno (imamo dobesedno cmok v grlu), se počutimo šibki in nismo zmožni izražati svojih misli.
Namigi, kako jo uravnovesiti: učenje komunikacijskih veščin, pisanje pisem, komunikacija z notranjim otrokom, pripovedovanje zgodb, prakticiranje tišine.

ŠESTA ČAKRA (tretje oko)

Šesta čakra ali tretje oko se nahaja med obrvmi in je povezana s hipofizo. Je center intuicije, svetlobe in duhovnih energij, uravnava pa tudi delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem. Je centrala duše v budnem stanju in vpliva na način mišljenja, na intuicijo in videnje, prepoznavanje vzorcev, spomin in percepcijo. Omogoča nam odstranitev sebičnosti in negativnih misli. Preko tretjega očesa se lahko povežemo z višjimi bitji, kanaliziramo njihove modrosti in se povežemo s svojim Višjim Jazom.
Del telesa ali žleza, s katero je povezana: oči, ušesa, nos, možgani, limfni in endokrini sistem.
Ko ta čakra ni uravnovešena, se bojimo uspeha in smo egoistični. Blokade se javljajo kot težave s sinusi in ponavljajoči se nahodi, glavoboli in migrene, težave z očmi, očesno mreno ipd. (v primeru glavobolov in podobnih težav je najbolje odvečno energijo z meditacijo spustiti v območje popka, ali še bolje, proti stopalom in ven iz telesa – če si damo na stopala še obkladke in si položimo na mesta čaker tudi ustrezne kamne, je učinek skoraj zagotovljen).
Ustreza ji indigo modra barva in kamni: sugelit, ametist, modri fluorit, smaragd. Od jedi vsa zelenjava in sadje in tekočina – in čaji: preslica, sivka, vijolica, divja mačeha, dobra misel…
Namigi, kako jo uravnovesiti: meditacija, vizualizacija, barvanje, risanje, urjenje spomina, regresija.

SEDMA ČAKRA (kronska čakra)

Čakra glave – sedma ali kronska čakra, je na vrhu glave, malo za temenom. Ustreza češariki, žlezi, ki uravnava spanje in budnost. Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih nivojih.
Njena barva je vijolična in lila, kamni pa vsi, ki se priporočajo za dvig zavesti, stik z notranjim jazom in za čiščenje mentalnega telesa (kamena strela, turmalin, diamant, obsidijan, ametist, fluorit); hrana: dihanje (prana, ki jo z meditativnim dihanjem vsrkamo neposredno iz vesoljnega vira).
Skozi to čakro vstopi duša ob rojstvu in izstopi iz telesa ob smrti.
Ko je ta čakra neuravnovešena imamo občutek frustracije, izgubimo svojo življenjsko iskrico, pojavijo se nam destruktivna čustva.

Vabljeni na: